INFORMÁCIE O VÍŤAZOCH 2022

Mäsovýroba u Ňaňa, s.r.o.

Dlhoročnú rodinnú tradíciu spoločnosti ,,U Ňaňa" začal už pradedo Jozef Žilinec, ktorého prezývali "Ňaňa". Dedo Ňaňo mal najväčší vzťah k poľnohospodárstvu a výrobe mäsových výrobkov, a už od detstva k tomu viedol svoju rodinu. Ňaňove vštepené posolstvo jeho rodine nezostalo ľahostajné a zobudilo sa v roku 2012. Práve vtedy vnuka Marča cesty zaviedli na farmu do Vyšných Malatín, ktorú zakúpil spolu so synmi. Časť dvora a dva staré polorozpadnuté senníky sa postupne začali opravovať a zveľaďovať. Chov rozrastal a z 30 kráv bolo súčasných 350 kráv a takmer 150 prasiat. Mäso pochádza z farmy vo Vyšných Malatínach, kde sa dobytok pasie voľne na lúkach. Starajú sa tu o celý reťazec od chovu, cez spracovanie až po dovoz priamo k Vám domov. V obchode tak vedia zaručiť prvotriednu kvalitu mäsa a mäsových výrobkov.

 

ZVOLENSKÁ MLIEKÁREŇ, s.r.o.

Zvolenská mliekareň s.r.o. vo Zvolene vyrába mliečne výrobky okrem iného aj pod značkou Zvolenský. Je to jeden z najväčších výrobcov jogurtov a jogurtových nápojov na Slovensku (29 000 ton/ročne). V roku 2014 sa pod značkou Zvolenský začala aj výroba mrazených smotanových výrobkov.

RAJO, s.r.o.

RAJO patrí k najvýznamnejším výrobcom a inovátorom v slovenskom mliekarenskom priemysle. Má silnú pozíciu v segmentoch kyslomliečnych nápojov, jogurtov, čerstvých syrov, smotán a tvarohov. Popri dôraze na kvalitu výrobkov RAJO prihliada vo svojej činnosti na ochranu životného prostredia. Výrobný závod spoločnosti na Studenej ulici v Bratislave funguje už od sedemdesiatych rokov. Vtedy ešte podnázvom Milex dodával mlieko, maslo či tvaroh do celého Československa. Súčasný názov spoločnosti pochádza z roku 1992, keď vznikol ovocný RAcionálny JOgurts názvom Rajo. Bol to známy a obľúbený produkt, preto sa vtedajšie vedenie spoločnosti rozhodlo v roku 1996 zastrešiť všetky výrobky pod touto značkou. Pre spoločnosť sú rozhodujúce najmä investície do výskumu a vývoja. RAJO v mnohých komoditách určuje trendy na slovenskom trhu. V minulosti uviedlo ako prvé na trh jogurt obohatený o probiotické kultúry, čerstvý syr Cottage cheese, rad bezlaktózových výrobkov a produkty obohatené o proteíny. Najnovšou inováciu, ktorej predbiehal dlhoročný vývoj sú vegánske výrobky. Do budúcna plánuje RAJO naďalej sledovať trendy vo výžive a upravovať receptúry tak, aby vyhovovali tým najnáročnejším požiadavkám spotrebiteľov.

DANONE, s.r.o.

V roku 1919 Isaac Carasso vyrobil prvý jogurt značky Danone, a reagoval tak na potreby španielskych detí trpiacich črevnou infekciou v povojnovom období. Jogurty Danone sa vtedy bežne nepredávali v obchodoch, ale iba v lekárňach na odporučenie lekára. Dnes je spoločnosť Danone lídrom vo výrobe kvalitných produktov, ktoré sú súčasťou zdravého stravovania a reagujú na špecifické výživové potreby pacientov. Danone je v súčasnosti najväčší svetový výrobca mliečnych i rastlinných výrobkov a dvojka v kategórii detskej výživy a balených vôd. V portfóliu má značky ako napr. Activia, Actimel, Kostice, Fantasia, ALPRO, Provamel, Hami a Nutrilon. Súčasťou Danone sú aj špeciálne klinické potraviny ako sú Nutridrinky a sondová výživa.  Hlavným cieľom Danone je prinášať zdravie prostredníctvom jedla. Takmer 90% predajov je realizovaných v kategórii tzv. zdravých výrobkov. Spoločnosť kladie dlhodobo mimoriadny dôraz na kvalitu produktov a na zdravie, ktoré je úzko spojené s aspektmi ochrany prírody a trvalej udržateľnosti na čoraz viac prepojenej planéte, kladie spoločnosť. A to v súlade s víziou #OnePlanet.OneHealth (Jedna planéta. Jedno zdravie). Spoločnosť má po celom svete niekoľko výskumných centier, v ktorých stovky vedcov pracujú na lepšom poznaní črevného mikrobiomu a jeho modulácii prostredníctvom našich produktov. Danone v súčasnosti vlastní najrozsiahlejšiu zbierku fermentačných baktérií na svete.

Osobnosť potravinárstva

Piaty ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska sme uzatvorili udelením ocenenia v kategórii Osobnosť potravinárstva, ktoré v roku 2022 získal Ing. Jozef Debrecký zo spoločnosti Dr. Oetker a to za prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike. Po skončení vysokej školy sa zamestnal v podniku Slovenské škobárne a liehovary v Trnave. V roku 1993 nastúpil na pozíciu generálneho riaditeľa spoločnosti Dr. Oetker pre Českú a Slovenskú republiku, kde pracuje dodnes. V rámci 30-ročnej kariéry vo firme Dr. Oetker sa podieľal na rôznych akvizíciách pre firmu Dr. Oetker na Slovensku, v Českej republike a v Rumunsku, kde niekoľko rokov aktívne pomáhal budovať firmu. V Českej republike bol od roku 1993 pri budovani firmy Dr. Oetker v Prahe a následne od roku 1997 v Kladne s vlastným výrobným závodom. Podľa štatistických dát za rok 2021 sa firma Dr. Oetker vypracovala do TOP 30 potravinárskych spoločností na Slovensku podľa ročného obratu a do TOP 10 podľa zisku.