Výsledky súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska pre rok 2020

Kategória Inovatívny výrobok:

1. miesto:  spoločnosť SVAMAN spol. s r.o., výrobok Myjavský pršut z karé

Spoločnosť SVAMAN spol. s r. o. bola založená v roku 1991 v snahe nadviazať na tradíciu a remeselnú zručnosť mäsiarov. Sú jedným zo partnerov projeku Vyzreté mäso, ktorý plánujú rozvíjať aj v budúcnosti.  

2. miesto: spoločnosť McCarter, a.s., výrobok RIO COLD PRESS GINGER SHOT apple

McCarter, a.s. je výrobno-obchodná spoločnosť založená v roku 1997, ktorá je výrobcom renomovaných slovenských značiek nápojov Body&Future, Rio Fresh, Rio Fusion, Zeus a V12.

3. miesto: spoločnosť Zvolenská mliekareň, Lily dezert z kyslej smotany 145g čoko-oriešok

Zvolenská mliekareň s.r.o. patrí k popredným mliekarenským výrobcom, pričom história výroby mliečnych výrobkov vo Zvolene siaha až do roku 1947.


Kategória Reformulácia roka:

1. miesto: spoločnosť Danone spol. s r.o., so svojim výrobkom Activia Shot biely (Nature). 

História jogurtov Danone siaha až do roku 1919, kedy Isaac Carasso vyrobyl prvý jogurt a reagoval tak na na potreby španielskych detí trpiacich črevnou infekciou v povojnovom období.


Kategória Inovácia v rámci potravín na osobitné účely:

1. miesto: spoločnosť ZDRAVIE Z PECE, s.r.o. s produktom Bezlepkový chlieb

Zaujímavosťou spoločnosti ZDRAVIE Z PECE, s.r.o. je to, že vznikla z dôvodu zdravotných problémov jej zakladateľov, ktorí na ceste za zdravím objavili vo svete obilie, ktoré vracia do sveta pekárstva zdravie. 


Trvalá udržateľnosť

1. miesto spoločnosť Nestlé Slovensko s.r.o. za projekt Nestlé Garden Gourmet. 

Nestlé Garden Gourmet je značka spájajúca lásku k rastlinám, prírode a chutnému jedlu. V jej portfóliu sú bezmäsové výrobky na bázi sójových a pšeničných bielkovín. Obaly výrobkov Garden Gourmet sú plne recyklovateľné.

Viac informácií o projekte nájdete na: www.gardengourmet.sk


Osobnosť potravinárstva

Tretí ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska sme uzatvorili udelením ocenenia v kategórii Osobnosť potravinárstva, ktoré v roku 2020 získal pán 

Ing. Peter Száraz zo spoločnosti TOMATA spol. s r.o.

a to za prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike. Pán Száraz pracoval celý svoj život v konzervárenskom odvetví, po Nežnej revolúcií začal podnikať od "nuly", pričom za tridsať rokov vybudoval v Kolárove úspešnú firmu s tradíciou výroby pretlakov, kečupov, horčíc a ostatných konzervárenských výrobkov. Je držiteľom niekoľkých ocenení za technickú tvorivú činnosť.